diumenge, 12 d’octubre del 2014

Permís de paternitat i "zuo yuezi"

A banda del naixement del fill, el millor regal que em podien haver fet per aquest 48è aniversari és el poder gaudir del permís de paternitat. Aquest permís va ser creat el març de 2007 i permet al pare, de manera independent de la mare, tenir 13 dies de baixa addicionals als 2 dies de permís lligats directament al naixement.

Hi ha una gran diferència entre tornar a la feina al tercer dia o poder-ho fer dues setmanes més tard. En aquest tercer dia pot ser que la mare encara estigui a la clínica, com va ser el nostre cas, de manera que no em vull imaginar com hagués anat tot si hagués hagut de compaginar la feina amb el trasllat de l'hospital a casa i el posterior aterratge a una rutina desconeguda. Aquests dies addicionals permeten fer aquesta transició sense urgències i de manera progressiva, alhora que permeten gaudir d'uns dies de vida familiar recollida i, necessàriament, modesta, però agradable.

En el nostre cas, aquests dies addicionals ens estan sent de gran ajut, perquè la mare segueix algunes de les prescripcions del zuo yuezi, és a dir, del mes posterior al part en la cultura xinesa, motiu pel qual em correspon a mi, entre d'altres tasques, de cuidar-me dels fogons i preparar els plats escollits prèviament. Algunes de les pràctiques del zuo yuezi avui en dia ja no semblen massa lògiques, almenys a ulls occidentals, però de ben segur que el repòs i la dieta, que és el que seguim, són importants per a la plena recuperació de la mare.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada